2010. április 9., péntek

VÁLASZTÁSOK UTÁN



Jelszóváltás a Nagykörúton

Egy nappal a választás után. A. és B. találkoznak a Körúton. A következő párbeszéd fejlődik ki közöttük:

A.: - Állj, most gondold meg, hogy kire szavazol. Szervusz. Barátság.
B.: - Szabadság. Békesség. Magyart a magyarnak, a magyartól, a magyar által, a magyarért. Csak az magyar, aki magyar, ki nem magyar, sosem magyar. Éljen Kossuth Lajos. Ide tedd a keresztet! (Kezet fognak.)
A.: - Ezt mondom én is, öregem. Mert a nemzeti érzés nem reakció.
B.: - Arról szó sincs. Megiszunk egy pohár bort, öregem?
A.: - Hogyne. Egy pohár bort, egy pohár búzát, egy pohár békességet. Éljen a Nemzeti Parasztpárt. Négyes lista magyar lista, a többi mind cucilista. Szavazz hát a kettesre, szép az élet kettesbe. Éljen Komnenov Pál.
B.: - Pincér, egy hoszzúlépést. Minél hosszabb a lépés, annál nagyobb a Haladás. Éljen Zsolt és Peyer, a Zwiebel mit Eier. Ide tedd a keresztet! (Koccintanak.)
A.: Nézd öregem, én azt mondom, csak egy a fontos: Isten, család, haza, jólét, rend, függetlenség, biztonság, hűség, béke, barátság. A többi mind smafu. Vesd reményed Implomba, s gyere velem templomba. Te katolikus vagy?
B.: - Igen.
A.: - Akkor szavazz a Katolikus Női Táborra. Retyezát és Hargita, éljen Schlachta Margitka. Barankovics, kuss, nem katólikus. Ne hagyd magad, magyar. Prosit!
B.: - Örülök, hogy egyet értünk. Minden magyar egyet akar, három a magyar igazság. Mi címfestők juszt is a Jusztusra szavazunk. Egyébként hogy vagy?
A.: - Hogy vagyok, hogy leszek, és hogy maradok, azt Zsolt Bélának köszönhetem. Ő harcol a kisemberekért, és én csak százhatvan vagyok, cipő nélkül. Peyer és a Zsolt, ez a legjobb bolt. Magyar kereskedő, szavazz Zsolt Bélára, mert a kilences lista a legnagyobb ellenzéki párt. Éljen Pfeiffer.
B.: - Világos, ezt tudja minden kaoszista, egyes lista kommunista, éljen Ligeti, mert ide nézz öregem…
A.: - Nem nézek sehova. Én a jövőbe nézek, ezért teszem a hármas kockába a keresztet. Mert miről van szó?
B.: - Rólatok van szó! Magyar ifjú, magyar anya, piros fedél, fehér tanya. Piros, fehér, zöld, London magyar föld. Elégedetlen vagy?
A.: - Igen.
B.: - Akkor szavazz a nyolcasra. Békét akarsz?
A.: - Akkor tedd meg a hármast. Tiszta levegőt akarsz a magyar közéletbe? Békét a parasztnak? Azt akarod, hogy Magyarország a magyaroké legyen, és ne legyen rifkabiloké? Akkor add át a papírhulladékot a házmesternek, és bakfis-melltartót viselj, mert ez a magyar mell tartója.
B.: - Várj, jegyzem. Van egy ceruzád?
A.: - Nincs. Mert a ceruza is fegyver, és nekem nincs fegyverviselési engedélyem. Most mire gondolsz?
B.: - Most a gyerekeimre gondolok.
A.: - Ha a gyerekeidre gondolsz, akkor a hármas lista. Ha hazagondolsz, az hatos lista. Ha a jövődre gondolsz, akkor a kettes lista. Hetes lista, nyolcas lista, ettől lesz az ember pista. Fizetünk?
B.: - Nem. Fizessenek a gazdagok!
A. és B. (felkelnek és békésen elindulnak a magyar fejlődés útján, arccal a vasút felé).

Gádor Béla

2 megjegyzés:

  1. Kiváló ! "S igy ballagnak tovább népiesch irányban"

    VálaszTörlés
  2. Magam is alig várom már, hogy a "galadó gagyományoknak" megfelelően nemzetes asszony lehessek.
    Inkább az a fő baj, s ez összecseng a '47-es helyzettel (is), hogy itt még olyan szegény ember nem volt, hogy ígérni ne tudott volna.

    VálaszTörlés