2010. január 10., vasárnap

Minden megtér a kezdeteihez

"Minden megtér a kezdeteihez", mondja a bibliai szöveg - s mi, akik 1956-ban búcsút mondtunk Magyarországnak, nem hittük, hogy a bibliai igazságot saját életünkkel kell majd igazolni. A "megtérésnek" különféle formái is lettek - erre sem gondoltunk: egyesek már sohasem térnek vissza, mások "visszatértek" - s rájöttek, hogy "nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni", s így vagy úgy csalódtak, ismét mások csak lélekben térnek vissza.

Viszont, akik még itt vagyunk, szeretnénk ezt a blog által nyújtott alkalmat megragadni, hogy elmondjuk egymásnak, hogy mi történt velünk - mit csináltunk, milyen óceánokon gázoltunk át, milyen poklokat és mennyországokat jártunk meg. Háry Jánoskodás? Lehet - de inkább - annak az igazolása, hogy a "vér nem válik vízzé", hogy aki az Eötvös utcában született, vagy a Piac utcán járt évekig, s onnan fordult le a Zenedébe, a hegedűórákra Z. Csanak Máriához, avagy a Refiben volt diák nyolc évig, s a Náci bácsi vallásóráin a "kínai negyedbe" ültették, mert az "Egyháztan" könyvének a címlapját gondos firkálással átköltötte "Fegyháztan"-ra - annak el kell még egyszer Debrecenbe jönni, hogy meglássa a Kollégiumot, a Nagytemplomot, s elmondhassa még egyszer: " Nagyerdő és Egyetem, Ez a város Debrecen".

Itt nem csak a fizikai városra gondolunk - hanem inkább a "mennyei Debrecenre" (mint ahogy régebben beszéltek a "Mennyei Jeruzsálemről") - fiatalságunk, eszméink, szerelmeink, csalódásaink mennyei mására. Ezért kérünk mindenkit - akár debreceni, akár ajkai, keszthelyi, vagy budapesti - de lehet Los Angeles-i, vagy leveretti is - írjatok, küldjetek képeket, rajzoljatok, énekeljetek (a You Tube-on például), vagy mondjátok el, hogy mi történt az életetekkel, mit csináltatok, mi hozott nektek örömet, milyen bánat sújtott le rátok, mire vagytok büszkék, és mit reméltek. Minek? Hogy behozzuk azt az 50, vagy még több évet, mióta nem láttuk egymást, nem hallottuk egymás szavát, nem élveztük együtt az életet.

11 megjegyzés:

  1. A versikének története van, én is ismerem, biztos, hogy Tőled tanultam, és még Békéscsabán. Különben a versre így emlékszem:
    Por, piszok és kánikula,
    A hölgyeken báli ruha,
    Kilenc templom, egyetem,
    Ez a város Debrecen.
    Azért tudom, hogy Békéscsabai emlék ez a vers, mert ott kerültem miatta pácba. Szokásom volt később is, hogy unalmas értekezleteken, ideológiai továbbképzéseken verseket írtam emlékezetből. Az iskolában a tanáriban tartott értekezleten ezt is leírtam, egy újságpapír szélére, amit ott is hagytam. Volt egy kemény igazgatónőm, vasöklű párttag, aki megnézte utána, hogy mit írtam az újság szélére. A város szót a nyomdai betűk miatt rosszul olvasta ki, vörösnek. "Ez a vörös Debrecen". Ezzel nem Debrecent sértettem meg, hanem a kommunistákat, és engem elővett. Komolyan meg kellet győznöm, bizonygatnom, hogy az a szó ott "város", és nincsenek a pontok sehol, hát nem hiányzott volna, ha ott hirtelen engem a nép ellenségének beskatulyáz. Hát így kellett vigyázni.

    VálaszTörlés
  2. Koszonom, hogy emlekeztettel ra, bennem csak a versike ket sora ( mar mint sajat atkoltesem formajaban ) " maradt meg "- de nagyon jo, amit Te meg hozza tudtal tenni. S az, hogy a " voros Debrecen " miatt "pacba " kerultel, kisertetisen emlekeztet egy masik tortenetre: Ahmatova egyik legjobb baratja, Lidia Csukovskaja ( Kornej Chukovskijnak a lanya ) irt egy regenyt, ugy a 40 es evekben Leningradban, de csak a szamizdat idok alatt kerult a kezirat a napvilagra." Az elhagyott haz " ( Opustevsij dom ) - ami leir egy esetet egy gepironorol, aki egy kezirat gepelese kozben elkoveti azt az irashibat, hogy a " Voros Hadsereget " " Patkany Hadsereg"nek
    nevezi ( Krasnaja Armija " - Krysnaja Armija " A cim pedig vilagos- az Ures, vagy Elhagyott Haz- arra vonatkozik,a mirol Ahmatova is ir a " Rquiem" c. versciklusban, a sztalini idok egyik legtragikusabb es legmelyebb koltemenyeben.

    VálaszTörlés
  3. A Vörös Hadsereg egykori katonái (1946-tól Szovjet Hadsereg) nagy becsben voltak a szovjet korszakban. Mivel hiánygazdaság volt, az embereknek szinte mindenért sorba kellett állni mindenhol. Sokat bámultuk sorban állás közben a következő feliratot: "Инвалиды и участники Великой Отечественной Войны обслуживаются вне очереди". Nagy kincset ért egy invalid-igazolvány. Még bámulni sem lehetett csak olyan nyugodtan. Egyszer egy élelmiszer üzletben megálltam egy pult előtt, ahol kb. tányérnyi méretű olajos hal-konzervek voltak kirakva, és rám szóltak, hogy: - Ez csak az invalidoknak van! Az invalid kifejezést tapasztalataim szerint a veterán szóval azonos értelműként is emlegették.

    Gábor

    VálaszTörlés
  4. Kosz. Gabor, ez valoban igy volt- a villamosokon, buszokon is volt egy- vagy tobb is- hely fenntartva a " vetyeranok"nak. De-majdnem hasonlo a helyzet ma az USA-ban is, ahol a be nem fejezheto haboruk ujabb es ujabb vetyeranokat produkalnak.Igy pl. valaki ( ? ) rajott arra, hogy a temetokben kis nemzeti zaszlokat tuzzenek ki azokra a sirokra, ahol " vetyeranok" - mindegy hogy milyen es melyik haborubol- fekusznek. Hasonlokat lattam persze Moszkvaban is- a " Novodevichje " temetoben, ahol tabornokok sirhalman tankok ( kisebb meretuek ) nyugosznak- az " orok elet " megkonnyitesere.

    VálaszTörlés
  5. A " veteranokkal " kapcsolatban meg kell hogy emlitsem Bulat Okudzsavanak egy gyonyoru verset- es zenejet: Vy slyshite grohuchut sapogi... " Hallgassatok meg.

    http://www.youtube.com/watch?v=_9hMdjnNBVQ

    Laci

    VálaszTörlés
  6. Itt van Okudzsavanak egy masik isteni dala : Imadsag ( Poka zemlja jescso vertitsja... )

    http://www.youtube.com/watch?v=xoRjh-pf5C0

    Laci

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörűek! Nem ismertük, az "orosz bárd" Viszockij volt eddig nekünk.
    Félelmetes, hogy a sorsa mennyire rímel Ahmatovára, Cvetajevára, és még annyi mindenkire - apját agyonlőtték, anyja 18 évet töltött táborokban..

    A "magyar bárd", Cseh Tamás, tavaly augusztusban halt meg, egy különleges művészember és magából táplálkozó gondolkodó volt, egy dallal tisztelegnék előtte.
    http://www.youtube.com/watch?v=RVXXgBecbB8&NR=1

    VálaszTörlés
  8. Cseh Tamas Makray felesegenek Jutkanak gyerekkori baratja es egesz eleteben jo pajtasa volt.Idonkent meglatogatta, s vitt neki befottet, meg sult tesztekat, es persze ott volt vele sokat a betegsege alatt, es a temetesen is.
    Kerjuk meg ot, hogy irjon Cseh Tamasrol !

    Laci

    VálaszTörlés
  9. Ha tettszett a Ballada a katonacsizmakrol- s ha szeretned tudni az eredeti szoveget- itt van. S ha le akarod forditani, kedveskednel vele olvaso barataidnak.
    Bulat Okudzsava gruz szarmazasu, de oroszul iro kolto es iro volt, s ahogy hallotam a magyar kozonseg nem nagyon ismeri.

    Laci


    Песенка о солдатских сапогах

    Вы слышите, грохочут сапоги,
    и птицы ошалелые летят,
    и женщины глядят из-под руки?
    Вы поняли, куда они глядят?

    Вы слышите: грохочет барабан?
    Солдат, прощайся с ней, прощайся с ней...
    Уходит взвод в туман-туман-туман...
    А прошлое ясней-ясней-ясней.

    А где же наше мужество, солдат,
    когда мы возвращаемся назад?
    Его, наверно, женщины крадут
    и, как птенца, за пазуху кладут.

    А где же наши женщины, дружок,
    когда вступаем мы на свой порог?
    Они встречают нас и вводят в дом,
    но в нашем доме пахнет воровством.

    А мы рукой на прошлое: вранье!
    А мы с надеждой в будущее: свет!
    А по полям жиреет воронье,
    а по пятам война грохочет вслед.

    И снова переулком - сапоги,
    и птицы ошалелые летят,
    и женщины глядят из-под руки...
    В затылки наши круглые глядят.

    VálaszTörlés
  10. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  11. S itt van a masik dal az: Imadsag.
    Forditoi versenyben ezt is le lehet forditani- gyonyoru.

    Laci


    Молитва
    (Пока Земля ещё вертится)
    Слова: Б. Окуджава
    Исп.: Булат Окуджава

    Пока Земля ещё вертится, пока ещё ярок свет,
    Господи, дай же Ты каждому, чего у него нет:
    Мудрому дай голову, трусливому дай коня,
    Дай счастливому денег... И не забудь про меня.

    Пока Земля ещё вертится, Господи, - Твоя власть! -
    Дай рвущемуся к власти навластвоваться всласть,
    Дай передышку щедрому хоть до исхода дня.
    Каину дай раскаянье... И не забудь про меня.

    Я знаю: Ты всё умеешь, Я верую в мудрость Твою,
    Как верит солдат убитый, что он проживает в раю,
    Как верит каждое ухо тихим речам Твоим,
    Как веруем и мы сами, не ведая, что творим!

    Господи, мой Боже, зеленоглазый мой,
    Пока Земля ещё вертится, И это ей странно самой,
    Пока ещё хватает времени и огня,
    Дай же Ты всем понемногу... И не забудь про меня.

    1963

    VálaszTörlés