2010. február 2., kedd

Kárpótlási jegy

Kárpótlási jegy

Megkaptam a Kárpótlási Hivatal értesítését. 110.000 forint értékű kárpótlási jegyet utaltak ki a számomra. De előbb írnom kell egy nyilatkozatot, hogy elfogadom-e ezt a megoldást.
Nem tudom, mit válaszolhatok, vagy érdemes-e egyáltalán válaszolni. Szeretném minél később átvenni, vagy át se venni. Mert mi történhet? Beadom egy banknak vagy részvénypapírokat veszek, és figyelem, hogy megy tönkre, vagy mennyit kapok utána havonként.
Tíz hónapot véve alapul, mert ennyit ültem le, 350 forint esik egy börtönben eltöltött napra. Ennyiért egy óráig egy kutyát se sétáltatnék, nemhogy börtönben töltsem az időmet. Persze ezt nem a volt kormány adta, mert ők már nem tudnak megbánni és jóvátenni semmit, hanem ez az új "kormányzat", amely erkölcsi és jogi kötelességének érezte, hogy a diktatúrák áldozatai előtt fejet hajtson: elismerje példamutató bátorságukat, hősies helytállásukat, és a nemzet szerény gazdasági lehetőségéhez mérten megpróbáljon utólag enyhíteni a sérelmet szenvedettek helyzetén.aláírás:
Dr. Sepsey Tamás
címzetes államtitkár
Méltóképpen most nem mélyedek el ebben a képtelen méltányosságban, csak eszembe jut egy Birkmann nevű orvos ismerősöm esete, aki Franciaországban nyaralt, illetve egy kongresszusra volt hivatalos. A tengerparton napozott b. feleségével, mikor egy autó keresztül hajtott a vállukon, illetve a kulcscsontjukon. Súlyos töréssel mindkettőjüket kórházba szállították. A követség megpróbálta rábeszélni őket, hogy azonnal jöjjenek haza, és itthon kezeltessék magukat. De mivel Birkmann úr zsidó volt és több összeköttetése és esze volt, mint egyéb honfitársainak, nem utazott haza, hanem fogadott egy ügyvédet, s miután az kiderítette, hogy egy milliomos család félhülye fiacskája hengeredett végig rajtuk hátrafelé farolva, pert indítottak. A pert megnyerték, és a kártérítési összegből – ami meghaladta több évi fizetésüket – elcserélték a régebbi lakásukat egy 4 szobás, remek Fő utcai lakásra.
A kérdés tehát az, hogy ki perel és kit.
Én például mint Jóvátételi Bizottság a rendszerváltás után rögtön lefoglaltattam volna minden volt vezető, párt funkcionárius, ÁVH-s tiszt és egyéb befolyásos főkutya ebül szerzett vagyonát… és ebből feltehetően lényegesen nagyobb összeget tudtam volna kifizetni a hősies helytállás mártírjainak és balekjainak.
Azt már nem is említem, hogy a fent említett pénz nem pénz, hanem csak papír, aminek piaci értéke az eredeti névérték 60 százaléka.

Odüsszeusz

1 megjegyzés:

  1. Kedves Odüsszeusz,
    inkább sértés lett a nagylelkűnek szánt gesztusból, ezt valóban kár is volt így kezdeményezni. Egy kettétört életet nem lehet utólag megfizetni.
    De azért voltak, akiknek a kárpótlási jegy isteni adományként jelentkezett, gyárakat, öszödi üdülőt privatizáltak, mélyen áron alul...
    S mi lett a 110.000 Ft értékű kárpótlási jegyek sorsa?

    Csilla

    VálaszTörlés